Marie Koubková

Westport - ospalá díra v Irsku nebo báječný tip na výlet?

13. 06. 2018 19:23:58
Westport, městečko na západě Irska. Na první pohled ospalá díra, ve skutečnosti dobrý nápad na výlet. Určitě nevynechejte Murrisk a po výšlapu na Croach Patrick si zajděte do Taverny, doporučuje Michelin a já taky.

Pokud vás vítr zavane na západní pobřeží Irska, nevynechejte nenápadné městečko Wesport, ačkoli se o něm průvodci nezmiňují.

Městečko má několik dominant, ta největší a nejkrásnější je Westport House, nádherný park okolo něj je plný neuvěřitelně obrovských stromů, trávu okusují všudypřítomné ovce.

Zámek je v soukromém vlastnictví potomků slavné pirátky, jejíž socha je umístěna na rozcestí kousek za mostem a dívá se směrem k zámku.

Westport má dva kostely, katolický a protestantský.

Na každém větším prostranství stojí něco zajímavého.

Překvapivě vysoký byl počet dobrovolných čističů ulic všeho věku ve slušivých vestičkách.

Nezvykle vypadá místní benzínka, tak pozor, ať ji nepřehlédnete.

Centrum je plné malebných obchůdků a barů.

Poklidnou atmosféru dokresluje říčka překlenutá kamennými mosty, ptáci se lidí vůbec nebojí, jen je zajímá, jestli jim něco hodíte.

Asi 10 km od Westportu je Murrisk, výchozí místo výstupu - pouti na irskou svatou horu Croach Patrick lidově zvanou Rick.

Výstup je u vrcholu prudký, ale zdatnému poutníkovi nemusí těch 3,8 km zabrat víc než 1,5 hodiny. Dost tam fouká, avšak výhledy za to rozhodně stojí.

Pokud máte velkou nebo malou potřebu, nemusíte se bát.

Pokud budete mít pocit, že se vám ještě nechce do údolí, tak pozor. Značení turistických cest je mizerné a některé nikam nevedou. Nebo je vyšlapaly ovce.

Pokud je cesta lemovaná kamennou zdí a plotem, nemáte na výběr.

Vřesoviště nebo kamení.

Směrovky vás mohou zavést na různá místa.

Turistů tady mnoho nepotkáte.

Když se dostanete dolů, překvapí vás pozůstatky historického osídlení.

Jen to moře před vámi pravidelně mizí.

Ještě pár dalších atrakcí na vás čeká v Murrisku.

Ale hlavně! Nezapomeňte si zajít na něco dobrého do místní Taverny, přestože má jedovatě růžově nabarvené zdi, vaří se tam skvěle I Michelin je z ní několik let po sobě paf.

http://www.tavernmurrisk.com

Možná se zatouláte i do přístavu.

Jeden taxikář mi říkal, ať si koupím nějakou nemovitost, na prodej je jich tu spousta. Prý za dva roky budou mít dvojnásobnou hodnotu. Nejsem hamižná, proto o tom píšu, dopřeji vám ten zisk.

Autor: Marie Koubková | karma: 12.36 | přečteno: 303 ×
Poslední články autora